Tips

Glamping met kinderen: waar moet je op letten?


donderdag 28 december 2023

Wat zo leuk is aan glamping is dat je dat met het hele gezin kunt doen. De meeste kinderen vinden het hartstikke leuk om te slapen in een mooie glampingtent in de natuur. Van plan om de kids mee te nemen? In dit artikel vertellen we je meer over waar je zoal op moet letten wanneer je met kinderen gaat glampen.

Glamping met kinderen: waar moet je op letten?
Glamping in Gelderland

Ga op zoek naar de juiste glampingaccommodatie

Wat je in ieder geval moet weten, is dat je goed moet kijken naar wat voor soort glamping tent je gaat boeken. Als gezin heb je toch andere behoeftes dan wanneer je met z'n tweetjes op pad gaat. Overweeg accommodaties met voorzieningen zoals comfortabele bedden en genoeg ruimte om lekker te spelen. Kijk hierbij ook naar de buitenruimte die er (wel of niet) is.

Het is wel zo fijn om met je gezin de ruimte te hebben om samen een fijne vakantie te beleven. Dat betekent: ruimte voor de kinderen om te spelen en voor de ouders om hun ding te doen. Ga bijvoorbeeld liever voor een grote safaritent dan voor een kleine camper. Luxe safaritenten zijn sowieso vaak in trek bij gezinnen en families, dus dat is een goede om eens tussen te kijken. Deze tenten beschikken meestal over een grote binnen- en buitenruimte in de vorm van een terras.

Ga op zoek naar de juiste glampingaccommodatie
Safaritent in Zedelgem

Glamping bij de boer, in het bos, op een vakantiepark...

Daarnaast is het raadzaam om goed naar de locatie te kijken. Een glampingaccommodatie in the middle of nowhere met weinig faciliteiten is misschien heel romantisch als je met je partner bent, maar met een gezin? In dat geval kun je vaak beter gaan voor een mooi vakantiepark waar van alles te doen is. Of wat dacht je van slapen in een safaritent bij de boer, zoals deze tent in Zedelgem bij onze zuiderburen?

Het is voor kinderen het leukst als ze iets kunnen beleven op de plek waar jullie vakantie gaan vieren. De aanwezigheid van een animatieteam is bijvoorbeeld hartstikke leuk, maar hoeft zeker geen must te zijn. Het is al leuk als er een speeltuin aanwezig is of dat er andere activiteiten kunnen worden ondernomen, zoals marshmallows bakken boven het vuur of spelletjes in de buitenlucht. Let daar dus goed op bij het kiezen van een accommodatie.

Glamping bij de boer, in het bos, op een vakantiepark...
Slapen bij de boer in Belgie

Veiligheid voorop bij glamping met kinderen

Glamping met kinderen is een heel avontuur. Ook voor de kleintjes zelf is het ontzettend avontuurlijk om in een grote tent te kunnen logeren. Als ouder of verzorger is het hierbij aan te raden om de glampingaccommodatie goed te controleren op het gebied van veiligheid. Slapen in een tent is toch weer totaal anders dan slapen in een vakantiehuis of een hotelkamer. Zo zijn de muren van canvas of katoen en kan de deur vaak niet op slot.

Met kleine kinderen is dat zeker iets waar je rekening mee moet houden, zodat je kindjes niet zomaar weg kunnen wanneer ze middenin de nacht wakker worden. Kijk daarnaast goed naar hoe de 'ramen' in de tent beveiligd zijn. Waar je ook op kunt letten, zijn de elektrische voorzieningen in de tent. Het is vooral met kleine kindjes handig dat je weet waar de stopcontacten en verlengsnoeren zich bevinden, zodat je deze af kunt dekken.

Veiligheid voorop bij glamping met kinderen
De ramen van een safaritent in Lieren

Kijk naar de faciliteiten voor eten (maken) in glampingaccommodatie

Iets waar je normaal gesproken misschien minder op zou letten, zijn de faciliteiten rondom het klaarmaken van je eten in de glampingaccommodatie. Als volwassene red je je wel met een barbecue of een paar restaurants in de buurt. Ga je echter met kids naar een glampingaccommodatie, dan is het wel prettig om naar de barbecue en horecagelegenheden nog meer 'gewone' opties te hebben. In andere woorden: kun je zelf je eten klaarmaken in de accommodatie en zo ja, hoe?

In veel luxe safaritenten vind je tegenwoordig een compleet ingerichte keuken waar je de lekkerste maaltjes kunt bereiden. Met een oven, magnetron en soms zelfs een vaatwasser zit je helemaal goed wanneer je met kindjes gaat glampen. Check deze safaritent in Overijssel maar eens. Extra tip: betrek je kinderen bij het bereiden van de maaltijden in een glampingaccommodatie, zoals een safaritent. Daar leren ze meer van en zo zien ze het als een leuke activiteit tijdens de glampingvakantie.

Houd rekening met eventueel wisselend weer

Een vakantie in een glampingaccommodatie zoals deze Houten Wigwam is vooral ontzettend heerlijk wanneer het buiten een beetje lekker weer is. Het hoeft echt niet de hele tijd zonnig te zijn, als het maar niet dagenlang met bakken uit de lucht komt. Toch kan het weer, waar je ook maar bent, ondanks de goede voorspelling heel veranderlijk zijn. Daar moet je je extra goed op voorbereiden wanneer je met kinderen gaat kamperen in een glampingaccommodatie.

In een glampingaccommodatie zoals een Airlodge of een Tipi tent heb je vaak toch minder ruimte dan in een volledig vakantiehuis. Zorg er dus voor dat je eventueel voor binnen ook genoeg mee hebt in de vorm van spelletjes, spullen om mee te knutselen, boeken en andere items waarmee kinderen zichzelf kunnen vermaken. Willen je kinderen toch liever naar buiten, ondanks de regen? Laat ze lekker gaan; alle kleding kan zo de was in!

Houd rekening met eventueel wisselend weer
Houten Wigwam in Zeeland

Checklist voor glamping met kinderen

Kort samengevat is een glampingvakantie met kinderen ontzettend leuk, maar wordt het met de juiste voorbereiding en een zorgvuldige planning alleen maar nog leuker. Om zo'n trip helemaal compleet te maken, kun je nog de onderstaande tips en tricks voor een glampingvakantie met kids gebruiken:


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht